sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Pyhät pisankat

Pisanka-munien maalaaminen ja niihin liittyvät uskomukset ovat vahvoja slaavilaisessa kulttuurissa. Munanmaalaus elää vahvana eteenkin Ukrainassa ja "siitä eteenpäin" olevilla seuduilla.
Muna itsessään on voimallinen symboli elämän jatkumiselle ja lisääntymiselle. Sen sesonkiaikaa on nimenomaan pääsiäinen. Itse maalaamiseen liittyy paljon meditatiivisiä elementtejä. Esimerkiksi värit sekoitetaan veteen joka on seos seitsemää erilaista vettä, jotka kaikki on kerätty sanomatta sanaakaan.

Bea leijuvien munien valtakunnassa.

Pisankamunat kuvioidaan vahalla positiivi-negatiivimenetelmällä, yksi väri kerrallaan niin, että vahalla peitetään värjääntymättä jätettävät alueet. Työvälineinä voidaan käyttää lasista nuppineulan päätä, vahakannua tai pelkästään munan pinnalle pudoteltuja pisaroita kuten etualan munassa.

Bean vasemmalla puolella oleva spiraalimuna on vahakannulla kuvioitu, oikealla puolella on esimerkki nuppineulalla tehdyistä kuvioista. Molemmissa munissa on viisi tai kuusi maalaus- ja värjäyskerrosta.

Ensin muna värjätään, sitten tehdään kärkeen reikä josta se tyhjennetään, huuhdellaan  ja lopuksi vielä vaha lämmitetään pois jolloin värit kirkastuvat ja tulevat lopullisessa muodossaan näkyviin. Joka hetki on oltava varovainen, sillä raaka muna on hauras instrumentti. Munan rikkoutuminen ei ole paha juttu, sillä raakan munan syliinsä särkevän maalaajan päästämä kirous poistaa ainakin yhden perkeleen elimistöstä. Mutta tuntien nysväämisen jälkeen rikki mennyt muna voi olla muillakin tavoin mieliinjäävä kokemus.

Ne liikkuvat itsekseen.... Malaajat pitävät munia pyhinä ja niiden särkymisellä on yhtä paljon merkitystä kuin ehjilläkin. Rikkinäinen muna hävitetään pudottamalla se virtaavaan veteen ja samalla pyydetään sitä viemään mukanaan joku vaiva, huoli tai sairaus.
Siperiasta kotoisin oleva opettajani kertoi, että niinä molempina kertoina kun hänellä on ollut miehensä kanssa paha yhteenotto, on sen vuoden onneksi maalattu perheonnenmuna räjähtänyt omia aikojaan kotialttarilla.
Maalaajan ihka ensimmäinen muna on hyvin tärkeä ja siitä voidaan ennustaa monenlaista.

Zora ja hyvin kaunis ja simppeli neulalla maalattu pisanka. Neljä värjäyskertaa. Tämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan suosikkejani.

Ne todellakin liikkuvat! Koti saa niistä sekä voimaa, vaurautta että suojaa. Näin ainakin tahdon uskoa.

Ruskea muna kuvioituna valkein vahahelmin. Todella kaunis tekniikka joskin oma yritelmäni on aika vaatimaton.

Edie ja yksi harvoista mallin mukaan maalatuista munistani. Apilanlehdet, tähkät ja moneen osaan jaetut lohkot ovat kaikki varallisuuden merkkejä. Edien ilmeestä näkee että hän epäilee tämän munan tehoa.


Harvaan luotan kylliksi jotta antaisin hauraat pisankani pideltäviksi. Mutta Satsuma nyt on poikkeushenkilö.

Linnet ja munapuu. Kuvassa näkyy pari esittävin kuvin koristettua pisankaa ja valkoinen, mustalla vahalla kuvioitu muna ihan ylhäällä. Violetti muna karjakoirakuvioidun munan yllä vasemmalla on kullattukuvioinen, mutta niin himmeä ettei kultaus juuri erotu.

Pisankoiden maalaus asiantuntevan opettajan johdolla on koukuttavaa ja erittäin meditatiivista. Malleja on satoja, kaikilla omat merkityksensä ja vahvat, peittävät ja hehkuvat värit lumoavat. Tulee halu päästä kokeilemaan kaikkea mahdollista. Suosittelen lämpimästi kurssia jos sellaiseen satutte törmäämään! Munien maalaamisella on kuulemma myös suotuisa vaikutus hedelmällisyyteen, jos joku sellaisesta on kiinnostunut ; )

Munia voi myös ostaa Suomen Käsityön Museosta tai suoraan Munaklubilaisilta, joka tahtoo kotiinsa voimallisen esineen helpommin.

4 kommenttia:

  1. Uskon vakaasti siihen, että joka päivä oppii jotain uutta, ja taas se tuli tänäänkin todistettua, sillä nämä pisankat olivat minulle ihan uusi juttu, ja niistä oli ihan mielenkiintoista kuulla. :) Pidän muutenkin ns. "tietoteksteistä", joita sinulla on monesti pullip-/bjd-kuvien yhteydessä.
    Mutta niin, pisankat olivat tosi kauniita, samoin nuket! :3

    > dandelion-doll.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen postaus, ihan alkaa tehdä mieli itsekin kokeilla tuota pisanka-tekniikkaa. Pitäisiköhän ensi pääsiäisen edellä katsoa jos olisi jotain kursseja siitä.

    Tosi upeita pääsiäismunia olet maalaillut. Nuketkin näyttävät jotenkin tosi hartailta pääsiäismunien äärellä ihastellessaan. Etenkin Bea~ <3

    VastaaPoista
  3. Kivaa jos lukijat innostuvat pisankoista. Olen itse niistä niin innoissani, että viikon munanmaalauskurssi tuntui lyhyeltä ja lisää tekisi mieli tehdä. On vielä niin monta taikaa kuulematta ja tekniikkaa kokeilematta.

    VastaaPoista
  4. Pisanka on nimenä ja asiana sellainen jonka olen ennenkin kuullut, mutta en tiennytkään että siihen liittyi näin paljon muutakin kuin koriste-esineenä olemista. Mielenkiintoista.

    VastaaPoista