sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Mangamutinoita (Saattaa sisältää spoilausta)

Siitä on pitkä aika kun olen viimeksi blogissa jorissut kirjallisuudesta. Joten korjataan tilanne ainakin sarjakuvataiteen osalta.

Viime aikoina kirppareilta on nimittäin löytynyt mangaa isompina satseina. Ja mikäs keräilijää enemmän ilahduttaisi?

Sitäpaitsi olen lukijana ongelmakäyttäjä jolle mikään ei riitä. Yksi pokkarillinen saa minut vaan turhautumaan ja inhoan sydämeni pohjasta niitä kahden kuukauden odotusjaksoja vasta julkaisussa olevien sarjojen osien välillä. Se on ihan puhdasta kiusantekoa! Tyypillistä on että ahmaisen pokkarin niiltä istuviltani, joskus jo autossa kaupan parkkipaikalla ja olen sitten äkäinen kun enempää ei ole tarjolla.

Tietenkään kaikki sarjat eivät kestä putkeen lukemista. Tuo Gentleman´s Alliance hyvänä esimerkkinä. "Ikuisesti" jatkuvaksi tehty sohjosarja kierrättää jo valmiiksi hiukan haperoa juontaan tarkoituksena viihdyttää sarjakuvalehden ostajia joilla tuskin on mitään muistikuvaa edellisen jakson tapahtumista ja joille siksi on pakkokin syöttää samat tunnemyrskyt moneen kertaan.
En ehkä muutenkaan koe kuuluvani sarjan kohderyhmään, mutta taide on mukiinmenevää ja romanssi nyt aina romanssi.

Karinin löytymisestä olin erityisen iloinen, vaikka saituuttani ostinkin vain sarjan loppupuolikkaan. Alkuosan kun olen jo joskus kirjastosta lukenut. Silloin en sarjasta erityisemmin perustanut, mutta kun sarja sitten myöhemmin tuli kirpparilla vastaan, minua harmitti että en voinut sitä silloin hankkia. Hinta oli silloin minulle liikaa. Joten nyt kun sen uudestaan kohtasin, otin mukaani. Tällä lukukerralla pidin sarjasta ihan kohtuullisen paljon.

Yotsuboihin törmääminen paljasti puutteen: olen lukenut näitä osan kirjastosta ja hankkinut numeron sieltä, toisen täältä. Muistan kyllä mitkä olen jo lukenut, mutta en kuollaksenikaan sitä mitkä oikeasti omistan. En uskaltanut ostaa kuin ne, joita en varmasti ollut aiemmin edes nähnyt ja harmittaa niiden takia jotka olisin voinut hankkia omaksikin mutta jotka olen lukenut kirjastosta. Seuraavan joutilaan sadepäivän ohjelmana on luetteloida jo omistuksessa olevat mangat ja pitää jatkossa mukana listaa niistä.
(Urakasta on tulossa tuskainen sillä kirjoja on täällä talossa kaikkialla ja kaikki aihealueet sekaisin.Olen vältellyt siitä syystä mangojeni kirjanpidon aloittamista :P)

Mutta puhutaan hiukan uudestakin mangasta kun aiheeseen päästiin. Olin vähän varautunut Titaanien Sodan suhteen, sillä vaikka pidin animesta, tällaiset ällötappelusarjat eivät yleensä minun juttuni ole. Mutta olinpa väärässä!

Tykkään mangasta paljon. Jopa aika tavalla enemmän kuin animesta. Ok, osasyynä voi olla surkea englanninkielentaitoni jonka takia joudun monessa kohtaa arvailemaan mitä tapahtuu ja juoneen jää kiusallisia aukkoja.
Mutta suurin syy miksi ihastuin mangaan on taide. Juuri se ruma ja parjattu. Se on minusta aivan mahtavaa! Rehellistä ja liikkeen tuntuista. Olen päässyt joskus lukemaan rintamalla juoksuhaudoissa piirrettyjä sarjakuvia ja niissä on paljon samaa kuin Isayaman piirroksissa. Aivan kuin mangaka piirtäisi teostaan samalla tilanteessa eläen. Siinä on jotakin hyvin puhdasta joka katoaa kun tekniikka kehittyy ja tyylistä tulee viimeistellympi. Toivon että Isayama ei hukkaa kykyään piirtää liikettä kehittymisensä myötä.

Nyt sitten siirrytään siihen mikä jollekulle voi olla spoilausta tarinan suhteen. Mutta koska minä katson että asia kuuluu jo ennalta jokaisen suomalaisen yleissivistykseen, aion kuitenkin aiheesta kirjoittaa. Mutta jos Talvisota ja Kollaan taistelut ovat sinulle ihan vieras juttu, jätä loppuosa lukematta.

Kun kuulin että aiotaan julkaista manga jossa Simo Häyhä on nainen, olin vihainen. Parin vuoden takainen manga Finlandia ja sen suomikuva tulivat ikävästi mieleen. Sitten muistin että Finlandia kuvasi myös japanilaisen päähenkilönsä lähinnä imbesilliksi ja ajattelin etten voi antaa yhden huonon suomimangan leimata perässään tulevia.

Hyvä niin. Sillä harvoin olen lukenut paitsi näin viihdyttävää mangaa, myöskään näin viihdyttävää sotaromaania. Ja minä olen lukenut niitä aikoinaan PALJON. Perun tässä julkisesti kaiken pahan mitä olen sanonut tai ajatellut Valkoisesta Noidasta.

Ensinäkin: Tarina on toki fiktiivinen mutta montaakaan virhettä en siitä löytänyt. Kansallisuuksista tai edes Toisesta Mailmansodasta ei puhuta, on vain pieni valtio puolustamassa rajojaan ylivoimaista vihollista vastaan. Pikkuvihjeenä toki Simon tukassa on suomenlippupinni ja vihulaisen asepukujen vöistä voi bongata punatähtiä.
Yksityiskohdat ovat muutenkin oikein. Suomen sotilaiden asepuvut on piirretty upseerien arvomerkkejä myöten kohtuullisen tarkasti ja Simon ase, legendaarinen pystykorva eli jalkaväenkivääri M/27 on piirretty ihan tunnistettavaksi.
Ihastuttava yksityiskohta harrastajalle on, että Simon käyttämä pystykorva on todella juuri sellainen mitä Simo Häyhä oikeastikin käytti. Eli avotähtäiminen malli. Kirjassa muut ampuvat jo modernimmalla kiikaritähtämellä varustetulla versiolla jota oli tuolloin jo tarjolla, mutta joka ei Häyhän makuun ollut. Eikä hän tietysti kiikaria mihinkään tarvinnutkaan.

Harvoin mikään yksityiskohta mangassa on saanut itseäni niin suuren riemun valtaan kuin luutnantti Juutilaisen esittely Valkoisessa Noidassa. Hän on toki tärkeä hahmo sekä Häyhän legendassa mutta ehkä yksi tärkeimmistä koko Suomen sotahistoriassa. (Tosin tässä voi olla myös ainoa bongaamani virhe. Mielestäni Juutilainen oli jo tässä vaiheessa ylennetty kapteeniksi.)
Kyseessä on tietysti Marokon Kauhu eli Aarne Edvard Juutilainen. Hän todellakin oli ollut muukalaislegioonassa sen viisi vuotta jolla saadaan Ranskan kansalaisuus ja kunniamerkki.
(Jos joku ei tiedä, muukalaislegioona oli aikoinaan yksi maailman rankimmista palkka-armeijoista joka oli sikäili erikoinen ettei sinne värväytymisessä kyselty henkilöllisyyttä jos ei sitä tahtonut kertoa. Jos pysyit hengissä sen 5 vuotta, sait Ranskan kansalaisuuden palkinnoksi. Paino sanalla jos. Sodankäynti kapinallisryhmittymiä vastaan muun muassa Saharan autiomaassa oli hullun hommaa jopa sodankäynnin mittapuulla. Juutilainen tosin elämänkerrassaan totesi ettei sota Saharassa ollut mitään Talvisodan olosuhteisiin nähden.)
Juutilainen sopi muukalaislegioonaan hyvin. Siviiliin hän ei kovin hyvin sopinutkaan. Talvisodassa hän oli juuri mangassa kuvatun kaltainen. Hän nauroi ja hihkui kannustaen joukkojaan aina etulinjassa. Sanotaan että oli pitkälle hänen ansiotaan että sanonta Kollaa Kestää piti todellakin paikkansa ja Suomen puolustus piti välirauhaan asti.

 Tämä teksti olisi saanut jäädä pois. Jos minun kaltaiseni historianipo ei löydä tätä enempää niilitettävää, tuskin sitä löytävät muutkaan.

Kollaan taistelut ovat Suomen sodankäynnin merkittävimpiä ja siellä koettiin Talvisodan Ihme puhtaimmillaan. Venäläisten määrällinen murskaylivoima ei hyödyttänyt heitä lainkaan. Eteläisiltä seuduilta kootut neuvostojoukot eivät osanneet hiihtää eivätkä toimia kylmässä. Talvisotatalvi oli yksi vuosisadan kylmimmistä ja jopa suomalaisilla oli välillä sen vuoksi vaikeuksia. Neuvotoliiton joukkojen vaikeudet olivat moninkertaiset eikä sodanjohto voinut ymmärtää, miksi heidän valtava armeijansa ei päässyt yhden pienen maa-alueen yli mitätöntä vihollisvaltiota valloittamaan?
Manga kertoo Kollaan taisteluiden viimeisistä hetkistä. Silloin Kollaalla kuoli noin 1300 suomalaista sotilasta ja arviolta 8000 neuvostoliittolaista.
Joka aiheesta kiinnostui enemmän, löytää kirjallisuutta runsain mitoin. Sotakirjallisuuden klassikko Kollaa Kestää on tietysti pakkoluettavaa, mutta sekä Juutilaisen että Häyhän elämänkertoja suosittelen myös. Kiinnostavia ihmisiä!

Muuten, Juutilaisen perhe on kunnostautunut mangan ja animen sivuilla ennenkin. Aarne Juutilaisen pikkuveli lentomestari Ilmari Juutilainen, Suomen menestynein hävittäjälentäjä on ollut esikuvana Strike Witches-sarjan suomalaiselle lentotyttö Eila Ilmatar Juutilaiselle.
Jos oli hurja isoveli, niin karu syrjä oli pikkuvelikin! Myös hänestä on kirjoitettu hyvä elämänkerta.

Mietin voinko laittaa tämän kuvan näkyviin, mutta koska oletan että Simo Häyhän elämä ja vaiheet kuuluvat yleissivistykseen, otin sen mukaan.
Sillä manga antaa täysin rehellisen kuvan tarkka-ampuja Simo Häyhästä. Ok, ei hän nainen ollut ja mielestäni hänen piirtämisensä tytöksi on ihan turha yksityiskohta. Juoni ei sitä kaipaa ja tuskin lukijatkaan olisivat kaivanneet.
Simo Häyhä oli hiljainen mies joka ei tehnyt itsestään numeroa. Hän oli erittäin kiusaantunut siitä, että sotapropaganda teki hänestä legendaa. Mutta sitä ei mikään kiistä että hän oli yksi koko Toisen Mailmansodan huomattavimpia tarkka-ampujia. Hänen uhriensa määrää ei voida selvittää, mutta määrän on arvioitu olevan kuudensadan ja kahdensadan välissä. Pieninkin luku tekisi hänestä yhden tehokkaimmista sotahistorian tuntemista tarkka-ampujista. Puna-armeija käytti hänestä nimitystä Valkoinen Kuolema.

Häyhän sotasaavutuksista tekee huikean erityisesti se, että hän ehti olla rintamalla vain kolme kuukautta ennen haavoittumistaan. Koska propagandakoneisto rakensi hänestä myyttistä hahmoa, hänellä saattoi olla tarkkailija mukanaan joka laski kaatuneet uhrit. Kovassa keskityksessä tämä tietysti oli mahdotonta ja silloin ei laskettu. Häyhän legenda kertoo, että joulunpyhien 1939 yhteissaldo oli kolmelta päivältä 51 varmasti kaatunutta vihollista.

Simo Häyhä oli talvisotimisen spesialisti. Olihan hän lumisissa oloissa varttunut ja ikänsä talvella metsästänyt. Hän tiesi kaikki keinot joita talvella ampuessa tarvittiin. Hän käytti mangassakin nähtyjä erityisen paksuja vaatteita jotka tasasivat pulssia ja hengitystä. Hän piti lunta suussaan jotta hengitys ei huuruaisi eikä käyttänyt kiikaritähtäintä, kuten jo yllä mainittiin. Avotähtäimellä tähtäinkuva on paljon nopeampi hahmottaa eikä se huurru hengitysilmasta koskaan. Pisin matka jolta Häyhän kerrotaan pudottaneen vihollisen tarkka-ampujan on 450 metriä. Hän oli hyvin kaukonäköinen.

Simo Häyhän sotaura jäi lyhyeksi. Hän sai maaliskuun alussa räjähtävän luodin kasvojensa alaosaan ja tuli tajuihinsa vasta maaliskuun puolivälissä rauhan jo tultua. Häneltä otettiin muualta päästä luuta leuan rakentamiseksi uudestaan ja hän jäi kuin jäikin henkiin.
Häyhä aneli pääsyä jatkosotaan perustellen että olisi vielä ollut hyödyksi, mutta Suomen valtio totesi hänen ja muidenkin sodassa haavoittuneiden antaneen jo kyllin suuren palan itsestään isänmaansa puolesta eikä suostunut.

Tämä lausahdus, mikäili on alkuperinen eikä suomentajan lisäämä, kertoo mielestäni että käsikirjoittaja on todella tuntenut suomalaiset joista tarinoi :)
Moni muu yksityiskohta löytyy kyllä vaikka Wikipediasta, mutta tähän vaaditaan jo syvällisempää tuttavuutta.

Valkoiseen Noitaan on tulossa vuoden vaihteen jälkeen jatko-osa. Se vähän hirvittää minua sillä Simo Häyhän elämässä ei sen ihmeempiä tapahtunut. Toivon todella että kirjoittajan tyylitaju pitää eikä hän lähde tärväämään hyvää tarinaa millään fantasialla.

Huh, tulipas pitkä jorina! Seuraavaksi alkaakin blogissa sitten joulukalenteri ja aihevalinnat ovat vähemmän raskaita.
Voin tunnustaa että tällä hetkellä on joulumieli kaukana. Kaikki on pimeätä, synkkää ja masentavaa. Mutta josko fiilis lähtisi nousuun kun kylliksi kuvailee jouluisia kuvia?

10 kommenttia:

  1. Vitsi kun oli mielenkiintosta luettavaa! Mä en ite Suomen sotahistoriasta tiedä paljon mitään mut sait kyllä mun mielenkiinnon heräämään tällä tekstillä! Täytyy varmaan kanssa käydä ostamassa toi mangakin kun niin moni on sitä kehunu. :)

    VastaaPoista
  2. Kattelin muuten vähän aikaa sitten dokumentin Häyhästä, joka tuli Yleltä. Se oli varsin tiivis tietopaketti, mutta mielenkiintoinen. Varsinkin, kun siinä kuultiin Häyhän radiohaastattelu-pätkiä.
    Moni on nyt sanonut tuosta mangasta, että se on hyvä tai vähintäänkin mukiinmenevä, niin kaipa tuo pitää ihan omaksi nyt hankkia sitten :) Onhan se aina hienoa, että Suomi mainitaan jossain ^^

    VastaaPoista
  3. Minulla on heikko tietämys sotahistoriasta paitsi niiden sotaveteraanien ym henkilöiden osalta, joiden suusta olen kuullut heidän omaa tarinaansa. Mutta on hienoa, että Suomen tunnettuja sotahenkilöitä on kunnioitettu tällä tapaa vieraallakin maalla, ja olen minäkin nimet kuullut, vaikka en olisi osannut mihinkään yhdistääkään. Mangaa aiheesta tulen tuskin lukemaan, mutta ainahan tarinassa on jotakin muutettava, että siitä tulee omansa, ja siihen nähden sukupuolen vaihtuminen tuntuu aika pieneltä jutulta tuollaisessa sarjakuvassa, jos muuten kokonaisuus on kohdallaan. :) Mielenkiintoinen pikku "artikkeli" aiheesta sinulta!

    VastaaPoista
  4. Hihii, mukavaa että olette jaksaneet lukea pitkän kuivan jorinani! Ja erityisen mukavaa on että se on saannut mielenkiinnon heräämään!
    Valkoinen Noita oli oikeasti hyvä kirja ja olen hirmuisen iloinen siitä, että suomeksi julkaistaan muutakin kuin ihan keveintä lastenviihdettä. Tuntuu niin kovin usein ettei kuulu missään kohdassa julkaistavan mangan kohdeyleisöön.

    VastaaPoista
  5. Minäkin pidän mukana listaa niistä mangasarjoista joista puuttuu osia välistä. Ongelma piilee siinä, etten muista päivittää listaa tarpeeksi usein. :P Näin tuon Valkoinen noita -pokkarin kirjakaupassa ja mulkoilin sitä ennakkoluuloisena. Mukavaa kuulla ettei se olekaan ihan onnetonta kuraa. ;)

    VastaaPoista
  6. Valkoinen Noita oli kyllä iloisin mangayllätys pitkiin aikoihin. Pelkään vain pahinta ettei kakkososa nouse samalle tasolle. Mutta täytyy toivoa parasta.
    Muuten, Urho Kekkonen kävi metsästämässä Simo Häyhän kanssa, näin turhana knoppitietona kerrottakoon.

    VastaaPoista
  7. Kiitos minultakin tästä postauksesta. Olin pohtinut ja arponut tuon Valkoinen Noita-mangan ostamista ja sinun kirjoituksesi herätti kiinnostuksen ja ostikin kirjan heti samana päivänä kuin luin tämän postauksen. Oikeassa olit! Pidin siitä tosi paljon, ainoa moitteen sana on vain siinä, että se oli liian lyhyt! Kakkos- ja kolmososaa odotellessa.

    Itseasiassa minusta on kivaa, että mukaan on sekoitettu vähän ei-todenperäistä materiaalia kuten päähenkilöiden muuttaminen naisiksi. Tämä on vähän kuin "talvisota toisessa ulottuvuudessa" tai jotain. :'D

    Pitääpä lukea nuo elämänkerrat, mielenkiinto heräsi.
    Valaisepas tietämätöntä, onko tuon Punaisen Noidan taustallakin jokin oikea henkilö? Grazia ei kuulosta siltä, että hän olisi suomalainen...saati venäläinen.

    VastaaPoista
  8. Punainen Noita on itselleni tuntematon henkilönä, mutta se on totta että puna-armeijassa taisteli arviolta miljoona naista. Koska naissotilaan kiinni jäädessä kohtalo voisi olla karu, heitä pidettiin todella vaarallisina taistelijoina. Toisaalta univormu yllä taistelijan sukupuoli harvemmin selviää ennen vangitsemista tai kuolemaa.
    Propagandakoneisto käytti näistä naistaistelijoista aika karua kieltä ja yhä heistä kirjoitetut kirjat ja lehtiartikkelit saattavat olla aika värikkäästi nimetty. Myös heidän sotilaspanostaan yritettiin vähätellä ja tehdä heistä pelkkiä "pyssyakkoja" jotka kävivät lähinnä partisaanisotaa, eivätkä olleet "oikeita" sotilaita. Mutta rintamalegendoissa elää tarinoita raivopäisistä ja verenjanoisista naissotilaista.

    Talvisotaan tuli paljon sotilaita Neuvostoliiton eteläisimmiltä seuduilta mikä tietysti oli täysin älytön ajatus. Heillä ei ollut mitään resursseja pärjätä siinä kelissä ja maastossa, jossa voi edetä lähinnä vain hiihtäen. Mutta minusta tuo Grazia voisi olla jotakin Kaukasuksen alueen nimistöä?

    Sinällään kyllä loikkareita ja taustaltaan epämääräisiä ei mistään kotoisin olevia ihmisiä oli puolin ja toisin. Moni oli Suomesta lähtenyt veljessodan jälkimainingeissa Neuvostoliittoon ja taisteli puna-armeijan leivissä. Vastaavasti moni suomensukuisiin kansoihin kuuluva inkeriläinen yms. taisteli Suomen riveissä ja joutui sotien jälkeen hitonmoisiin vaikeuksiin kotimaahansa palattuaan. Rajaseudun asukkaisen kansalaisuus oli epämääräinen ylipäätään. He olivat omasta mielestään vain Karjalan kansaa.

    Toivoisin tämän tekijän lukevan lisää Suomen lähihistoriaa ja tekevän mangat vaikka näistä Juutilaisen veljeksistä. Sitä ei joutuisi niinkään dramatisoimaan kuin sensuroimaan, etteivät ikärajat paukkuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitkästä vastauksesta! Totta, en tullut ajatelleeksi noita Kaukasuksen heimoja, paljon mahdollista!

      Olisi hienoa, jos kyseinen mangaka tekisi Juutilaisen veljeksistä (siskoksista mangassa?) sarjakuvan! Huomasin, että tykästyin tuohon Juutilaisen hahmoon Valkoisessa Noidassa vaikka hän ei ihan hirveästi siinä esiintynytkään.

      Poista
  9. Juutilainen oli kyllä mahtihahmo! Hänestä kertova manga olisi aivan loistavaa!

    Minulla on muuten pieni epäilys siitä, kuka on saattanut olla Grazian hahmon esikuvana? Muistan nähneeni kuvan rintamahaudasta jossa on kepin nenässä puna-armeijan läpiammuttu kypärä. Kiertää tarina että kyseessä olisi erään erityisen vaarallisen ja pahapäisen naispuolisen taistelijan ja nimenomaan tarkka-ampujan hauta. Mutta en muista missä olen haudan kuvan nähnyt enkä sitä, onko kyseessä talvisodan vai jatkosodan aikainen jäännös?
    Sitäkään en tiedä onko hauta yhä paikallaan, sillä rintamahautojahan avataan nykyään paljon ja luita kuljetetaan lopultakin kotimaan multiin ja omaisille, mikäili heitä yhä elossa on. Tekevät myös DNA-tutkimuksia luista jotta sotahistoria ja omaiset saisivat varmistuksen siitä, mihin kukakin sotilas on jäänyt.

    VastaaPoista