lauantai 24. tammikuuta 2015

Nuket telkkarissa

Otsikko huijaa. Eivät ne vielä ole olleet. Ensi viikon alussa joskus ja joko seitsemän tai kymmenen uutisten lopussa. Katsomoon tulee siitä videoklippi joten varta vasten ei tarvitse uutisia ruveta vahtaamaan. Linkitän sen tänne mikäili suinkin onnistun.

Itse haastattelu sujui hienosti. Toimittaja ja kuvaaja olivat mukavia, kiinnostuneita ja kulutimme nukkeja katsellen parahultaiset kaksi tuntia. Alkuun luulin että kameralle puhuminen olisi jännittänyt enemmänkin, mutta enhän minä kameralle puhunut vaan haastattelevalle toimittajalle. Tämän älyäminen helpotti. Samoin se, kun näki miten sulvasti Museon tiedottaja alkuun omasta osuudestaan selvisi. Voi olla ettei kukaan ole ihan luontevimmillaan kameran edessä. Mutta suoraan sanottua unohdin koko masiinan ja siis luultavasti puhuessani myös pyörin miten sattuu. Oli vaikeata selittää kun nuket jäivät selän taakse.

Oikeasti hauskinta oli nähdä, että toimittaja ja kuvaaja ihan oikeasti kiinnostuivat nukeista ja niiden toiminnasta. Toimittaja pääsi itse kokeilemaan Linnetin silmämekanismia kun tykkäsi sen punaisista hiuksista ja kyseli, miten ruudulla pyörivässä kuvasarjassa saatu suljettusilmäinen ilme oli saatu aikaan? Ties vaikka saisimme jostakusta nukkeja nähneestä toimittajasta uuden harrastajan?

Uusia palautteitakin oli tullut. Tämä oli aika liikkis. Minullakin on joskus täpärästi täysi-ikäisenä ollut tuollainen kriittisesti kulttuuriin suhtautuva vaihe.

Heh heh. Meillä oli jo pieniä suunnitelmia sen suhteen, miten järisyttävän upea näyttely saataisiin aikaan kun olisi hiukan enemmän tilaa ja aikaa mobilisoida nukkeharrastajia muualtakin Suomesta.
Haluaisimme muutaman erityisen pysäyttävän yksilön lasikuutioihin jotka pääsisi kiertämään ympäri, jotta kaikki yksityiskohdat saisi tarkasteltua, muutaman groteskimman hahmon ja niin edelleen.... Nukkejen kanssa olisi mahdollista tehdä todella veret seisauttava näyttely. Mistä löytyisi tilaa sellaiselle?

Pidän myös kovasti ajatuksesta raottaa tarkemmin aikuisten lelukeräilyharrastusta ja koota siitä oikein komea ja iso näyttely. Se aihe ansaitsisi enemmän huomiota ihan valtakunnan tasollakin. Toivon että Keski-Suomen Museo toteuttaa edes sen näyttelyn. Iso nukkebiennaali voi olla enemmän päiväunien maailmaan kuuluva juttu.
(Olen viettänyt viime päivät täysin päiväunien vallassa, joten tämä haave mahtuu muiden sekaan ilman mitään ongelmia)

Miltähän Japani-näyttelymme osa-alueet näyttävät japanilaisen silmin? Ovatko he noloja, imarreltuja vai mitä? Mitä mieltä itse olisin jos matkustaessani johonkin pikkukaupunkiin Japanin lumirajan tuollapuolen törmäisin kolmessa museossa randomeihin kummallisuuksiin Suomesta koottua oikein näyttelyksi?
No, ainakin tämän lapun naamat hymyilevät mikä lienee hyvä merkki.

Huono kuva mutta muuta ei tästä lapusta ollut. Olen ollut huolissani saavatko figuurit nukkejen rinnalla ansaitsemansa huomion? Onneksi ainakin joku on ollut niiden hahmoista niin vaikuttunut että on tehnyt tunnistettavan näköiskuvan. Kiitos hänelle siitä!

No myönnän. On minulla vähän teitä ikävä.

4 kommenttia:

 1. Onnittelut nukeille ja sinulle telkkariin pääsystä! :) Täällä ainakin seurataan silmä tarkkana uutisia ensi viikolla (koska ei oo sama katsoa netistä ku telkkarista)

  Kyllä nauratti nuo kriittiset kommentit museosta. x'D Eipä tainneet tyypit arvata että pääsivät nukkeharrastajien ruodittaviksi. Nyt näen vain päässäni nuket seuraamassa kotiin ja säikyttelemässä poloisia ihmisiä vessassa! :D

  Miksi ihmeessä nuket tulisivat vessaan pelottelemaan jotain random tyyppejä, on niillä parempaakin tekemistä. ;)

  Nuo laput on kyllä kivoja, hauskaa kun jaat niitä meille tänne blogin kautta. Tuossa from Japan lapussa lukee "vaihto-oppilas Japanista" Ja hymyilevät naamat ovat hahmot Anpanman ja Doraemon, jotka ovat kaikkien tuntemia lastensarjojen hahmoja. Minustakin olisi hauska tietää mitä japanilaiset tykkäävät näyttelystä, harmi kun eivät ole kirjoittaneet mitään tunnelmia lappuun.

  Tuollainen jätti-nukkenäyttely olisi varsin messevä ja mahtava, voisin kuvitella että se sopisi esim. Helsingin kulttuurien museoon. Siellä pidettiin muinoin (olikos se nyt 2007) Manga-näyttelykin. Tosin museo taitaa olla muuttanut mainioista Tennispalatsin tiloista Kansallismuseon jämerämpään ja "huumorittomampaan" tilaan, joten en tiedä pitävätkö he enää tällaisia free spirit-näyttelyitä. ;__; Harmi, tykkäsin kovasti tuosta Tennispalatsin näyttelytilasta.

  VastaaPoista
 2. Tennispalatsissa on esitelty cosplaytakin joskus muinaisina vuosina. Olisiko esillä ollut muutakin japanilaista katukulttuuria? Muistan että olisin halunnut Helsinkiin sen näyttelyn katsomaan, mutta sitten se jäi.
  Kulttuurien museo olisi juuri oikea paikka tällaiselle näyttelylle. Kun kyseessä on kuitenkin ilmiö mikä on kansainvälinen, aktiivinen ja täysin 2000-luvun tuotetta. Pitäisi varmaan olla rohkea ja käydä ehdottamassa. Helsingin seudulla on niin paljon harrastajia, että uskoisin näytteilleasettajia löytyvän paremmin kuin täällä.

  VastaaPoista
 3. Minustakin iso ja näkyvä näyttely olisi hieno juttu, melkein jo harkitsin oman kokoelman esittämistä paikalliselle museolle, mutta kun tarvitsen niitä harva se päivä käytännössä malleiksi peruukeille ym, niin menisi vähän haasteelliseksi niitä saada sieltä välillä pois... ;)

  Katselin tuon uutisten videoklipin ja siitä tuli tosi kiva, paljon odottamaani parempi ja asiallisempi. Hieno juttu!

  Noista palautteista huomaa, että näyttely on saanut näkyvyyttä ja herättänyt kiinnostusta ihmisissä. Hyvä vain, toivon mukaan se myös nostaa nukkeilun arvostusta harrastuksena, myös aikuisten harrastajien kohdalla. :)

  VastaaPoista
 4. Olisit vain vienyt nukkesi esille! Sen näyttelyn olisin mielelläni nähnyt.
  Sinun pitää varmaan tehdä jotakin paperimassamuotteja niiden päistä, jotta voit jatkaa peruukkien tekoa vaikka oroginaalimalla olisi näytillä.

  Mukavaa että tykkäsit telkkarijutusta! Minäkin olen siihen kohtuullisen tyytyväinen. Jos nyt ei lasketa sitä että nimeni oli väärin ; )

  VastaaPoista