perjantai 14. elokuuta 2015

Mailman huonoin kuvausidea

Olen esitellyt joitakin tosi tyhmiä kuvaideoita ennenkin, mutta nyt taidettiin saavuttaa pohjakosketus.

Ajatus oli hyvä: nukke pitelee heinällistä mansikoita. Kesäistä ja niinedespäin... Mansikoita löytyi hyvin ja Zora jaksoi kannatellakin heinällisen marjoja vaivatta.
Mutta mansikat ovat pehmeitä. Niistä valuu mehua jos ne lävistää heinään. Nuken vaatteet ovat täynnä punaisia tahroja ja nuken kädet saa nekin pestä. Kuvaajan käsistä puhumattakaan. Lisäksi mansikkamehu on tahmeata. Lopulta kamerakin on tahmea. Tämä oli todella typerä kuvausidea.

Sitäpaitsi mukana oli petollisesti yksi vadelmakin. Kuka tämän heinän oikein kokosi?

Tarinan opetus siis kuuluu: Nuket ja ruoka eivät kuulu samaan kuvaan. Tai ainakin harkintaa vaaditaan.

Mutta ei tässä vielä kaikki! Lisää huonoja kuvausideoita luvassa. Olemma Zoran kanssa suorastaan ylittäneet itsemme asian suhteen.

Nuket ja hyönteiset ovat nekin huono pari kuviin. Sillä jotta hyönteinen näkyisi kuvassa, sen on oltava SUURI ja suuret hyönteiset saattavat purra. Tuollainen euron kolikon kokoluokkaa oleva hämäri myös hyppää näppärästi.
Ok, hyönteiset eivät vahingoita nukkea, mutta nämä tilanteet joissa kuvattava hyönteinen/niveljalkainen/nilviäinen/hämähäkkieläin/etc on kuvaajan ja nuken välissä ovat stressaavia. Eteenkin jos sattuu pelkäämään hyönteisiä. Eikä ole sanottua etteikö nukke vahingoittuisi silloin, kun kuvaaja joutuu pakenemaan hyönteistä.

Vaihtoehtoisesti voi ottaa määrätietoisesti kannan ettei väistä mitään kohti tulevaa. Mutta koska peruslähtökohta luontokuvissa on, ettei luontoa vahingoiteta eikä häiritä, pitää olla valmis joustamaan jos kuvattava suivaantuu.

Toki asian voi kiertää kuvaamalla hyönteisiä jotka eivät puolustaudu tai hyppele. Kuoriaiset lentävät, mutta ovat selvästi vähemmän reviiritietoisia kuin hämähäkit. Niillä kannattaa aloittaa nuket ja hyönteiset-yhteiskuvailut ja siirtyä kokemuksen karttuessa kohti kipakampia otuksia.

Seuraavaksi vuorossa onkin retki Ypäjälle. Viikonloppu hevoskuljetusautossa Blythen, kahden shetlanninponin ja kettuterrierin kanssa. Ette voi edes aavistaa millainen määrä tavaraa sellaiseen reissuun tarvitaan!

2 kommenttia:

  1. Hyyi tuo hämyri on ihan hirveä! Joka kerta puistattaa kun tuo kuva vilahtaa ohi valokuvaushaasteesta (josta kuolin täydellisesti pois ahaha, olen seurannut sitä kyllä ahkerasti).

    Ja minäkin olen sitä mieltä etteivät nuket ja mikään tahmaava kuulu samaan kuvaan. Sydäntäni kylmää jo laskea hartsinukke jonka ihoa näkyy, jonnekin metsään istumaan sillä pelkään sen ottavan tahroja vastaan. Olen aivan liian pilkun tarkka perfektionisti ja se käy välillä hermoille. Ihan ok kuviakin jää julkaisematta kun ne eivät minusta ole niin hyviä että muokata kannattaa.

    VastaaPoista
  2. Aika rauhoittaa! Onneksi hartsi on aika helppoa puhdistaa. Enemmän ärsyttää pestä ja silitellä nukkekokoisia vaatteita.

    VastaaPoista