torstai 5. joulukuuta 2013

5. Luukku

Noin 20 vuotta sitten eli vielä rannikolla, Porissa tai Raumalla, hyvin iäkkäät siskokset, jotka valmistivat käsin perinteisillä menetelmillä äärettömän taidokkaita olkikoristeita joulukuusiin. Maailman luonnonsäätiö WWF tilasi heiltä sarjan koristeita myyntiin joulukatalogiinsa. Olen onnellinen että silloin ymmärsin tilata niitä, ne nimittäin taisivat olla vanhojen neitien viimeisiä suurempia tilauksia.

Kädenjälki on uskomattoman tasaista ja pikkutarkkaa. Koristeet ovat elämää nähneitä mutta yhä minulle tavattoman tärkeitä.
Olki on minulle mieluisa materiaali. Sitä on vain nykyään vaikeata saada. Käsitöihin käytetään vehnän olkea joka kerätään ilman puimuria, käsin. Olen tehnyt muutaman himmelin, mutta tällaiseen taidokkuuteen ei oma sorminäppäryyteni riittäisi ikinä. Frankie esittelee kranssia.

7 kommenttia:

 1. Mää haluaisin himmelin! Ne on vaan ihan hirveän kalliita ja en usko että osaisin itse tehdä. Olkikoristeet kuuluu kyllä jouluun, meillä on olkipukki, pikkukoristeita ja Saksantuliaisena saatu joulukuusenkoriste. Ehkä vielä joskus saan sen himmelinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Himmeleitä voi kokeilla tehdä mehupilleistä, se on helpompaa ^^ Niitä on hauska tehdä kun tajuaa sen idean! :D

   Poista
 2. Perinteiset koristeet ovat ihania! Joulumarkkinoilla soisi näkevän tällaisia kauniita käsintehtyjä koristeita eikä muovista tusinasälää.

  Sääli, että vanhan sukupolven käsivoimien uupuessa eivät taida taidot enää siirtyä perintönä nykypolville.
  Minustakin olisi mielenkiintoista kokeilla itse himmelin tekoa. Olen nähnyt joitakin "moderneja" himmelimalleja myös ja nekin olivat hienoja.

  VastaaPoista
 3. Himmeli on oikeasti tosi helppo nakki! Sehän on vain pelkkää kolmioiden ja neliöiden yhdistelyä. Olkea saa joskus valmiiksi pätkitynä askartelukaupasta. Simppelikin himmeli on nätti, ja perusmallia voi jatkaa myöhemmin jos siltä tuntuu.
  kirjastoissa on vanhoja ohjekirjoja joissa on tosi kauniita malleja. Samoin vanhoissa käsityölehdissä ja niksikirjoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan se toki ollakin, oletin vain että se olis mulle mahdotonta kun oon hahmotushäiriöinen ja etenkin kolmiulotteinen hahmottaminen on joskus vähän hankalaa. Mutta tiedän kyllä että osaisin jos joku kädestä pitäen näyttäisi. Täälläpäin oli muuten muistaakseni himmelintekokursseja...hmm.

   Poista
 4. Vanhat koristeet on kyllä ihania. Mummilla oli hyvin vanha olkipukki, nykyään se majailee mun vanhemmilla. Damn, koska siitä saisi hienoja joulukalenteri kuvia. Ehkäpä aattona saisin otettua sellaisen :D.

  Tuosta saisi nukelle kesäksi myös uimarenkaan :D.

  VastaaPoista
 5. minulla ei ole minkäänlaista matemaattista hahmotuskykyä ja silti himmeli onnistuu, älä sure! Olkipukki on paljon vaativampi tehdä. niistä en saa hyvän näköisiä vaikka miten yrittäisin.

  VastaaPoista