maanantai 7. marraskuuta 2016

BJDn hankkiminen yksityishenkilöltä

Olen kauan halunnut kirjoittaa hartsinuken hankkimisesta ja siihen liittyvistä sudenkuopista. Tänä syksynä aiheesta tuli ajankohtaisempi kuin milloinkaan, kun muutama surullinen tapaus puhututti nukkeharrastajia sosiaalisessa mediassa.

Tämä on tavoite. Iso laatikko joko kotiin kannettuna tai postista noudettuna. Mutta mikä tässä nyt sitten on vaikeata?
Jos hankimme nuken suoraan tehtaalta tai LUOTETTAVAN välittäjän kautta, mitään ikävää ei yleensä satu. Mutta kaikilla ei ole varaa uuteen hartsinukkeen. On myös niitä joiden mielestä käytetty nukke on ekonomisempi ratkaisu. Joitakin malleja ei ole edes mahdollisuus saada uutena, jolloin käytettynä hankkiminen on ainoa mahdollisuus sellaisen saamiseksi.

Jotta näkisitte kuinka raskaimman kautta minä aiheeseen olen tutkimustyötä tehdessäni paneutunut, minä ihan oikeasti ostin käytetyn nuken tämän postauksen sisältötyötä tehdessäni.
(Tai siis.... Ihan rehellisen todellisuuden nimissä kävi niin, että törmäsin asiaa tutkiessani sellaiseen kääk-tarjoukseen josta teitä tuonnempana varoittelen ja kävin haukkana kiinni tilaisuuteen. Mutta tällaisesta ostelusta lisää tuonnempana.)

Fairylandin nukkelaatikko on kaunis.

Vuosikaudet saattoi hartsinukkeja ostaa käytettynä yksityishenkilöiltä sangen huoleti. Sitten alkoi liikkua huhuja väärennöksistä. Useimmiten näistä kopioiduista nukeista käytetään nimitystä recast. Itse kuitenkin katson viisaammaksi käyttää rehellistä suomikäännöstä väärennös, sillä sellaisesta todellakin on kyse. Recast-sanaa kun välillä näkee käytettävän kuin kyseessä olisi tuotemerkki.

Recastnuket eli laittomat muottikopiot valmistetaan kirjaimellisesti tekemällä muotti alkuperäisestä nukesta ja ottamalla siitä lisävaluja. Eli toiminnalla ihan suoraan varastetaan nukketaiteilijan elannosta.
Isommatkin nukkefirmat ovat käsityöläisverstaita ja moni pienemmän mittakaavan taiteilija työskentelee ateljeessaan yksin. Heille jokainen valmistuva nukke on elinkeino. Lisäksi moni suhtautuu teoksiinsa hyvin henkilökohtaisesti ja valmistuviin nukkeihin on olemassa tunneside. Kopiointi ei vain vaaranna taiteilijan pärjäämistä, se myös loukkaa henkilökohtaisesti tekijää joka nuken on luonut. Muutamat nukketaiteilijat ovat jopa päätyneet lopettamaan toimintansa pelätessään kopiointia.

Väärennöksiin liittyy muitakin uhkia kuin konkurssiin ajautuva nukketaiteilija. Nuket valmistetaan kalliista ja terveydelle haitallisesta resiinihartsista ihan tietystä syystä. Resiinillä on sama salaperäinen ominaisuus kuin kalleimmilla posliinilajikkeilla. Niistä valmistetuissa esineissä on sisäistä hehkua jota halvemmilla materiaaleilla ei tavoiteta.
Koska hartsi ei ole mikään vitamiini parhaimmillaankaan, väärennösnukkeen liittyy myös terveysriski. Koska hinnasta ja laaduttomuudesta näkee heti etteivät ne aitoa hartsia ole, herää kysymys mitä materiaalia ne sitten ovat? Parhaimmillaan jotakin elintarvikemuovia, pahimmillaan jotakin vaarallista. Tapauksia joissa valukopionukke on aiheuttanut myrkytysoireita omistajalleen on maailmalta kuultu.

Kurjinta mitä väärennösnuken hankkijalle kuitenkin tapahtuu on maineen menetys. Vaikka kopio olisi ostettu tyhmyyden, ei piittaamattomuuden tai uhmaamisen halussa, sen omistaja saa saman leiman otsaansa. Väärennösnuken kuvia ei suostuta julkaisemaan millään asiallisella nukkefoorumilla eikä siitä voi hankkiutua oikein millään keinolla eroon.
Suuressa maailmassa on tavattu jopa sellaista, että väärennösnuken omistaja saa lisää nukkeja houkuteltuaan tuttaviaankin hankkimaan väärennöksen. Eli tehdään tutuista nukkeilijoista kanssarikollisia. Pahimmillaan aletaan ruokkia vastakkainsaettelua jossa rehelliset nuket ja "outlawnuket" harrastajineen olisivat vihollisia keskenään. Aitoja nukkeja harrastavien hyvin tyly ja agressiivinen suhtautuminen väärennösten omistajiin usein vielä ruokkii epäsopua. Katsotaan että henkilö jolla on epärehellinen nukke on itsekin sellainen. Tällainen on tietysti hyvin mustavalkoista ajattelua, mutta nukkejaan ja nukketaiteilijoita arvostavat harrastajat ovat usein varsin ehdottomia.

Koska nukkeharrastuksessa toimitaan hyvän maineen ja keskinäisen luottamuksen pelisäännöillä, ymmärtää harrastajien ankaran asennoitumisen. Epärehelliset harrastajat vaarantaisivat muidenkin harrastamisen.Nykyisenkaltainen nukkeharrastaminen toimii vain silloin, jos toisiin nukkeharrastajiin saattaa luottaa.

Koska väärennökseen liittyy aina riskejä ja tieto sen epärehellisyydestä, harva pystyy rennosti nauttimaan sellaisen omistamisesta. Eli niistä halutaan eroon. Mutta kukaan ei yleensä tahdo ostaa epärehellistä tuotetta. Mikä avuksi? Jep jep. Myydään aitona. Mielellään niin nuorelle tai vasta-aloittaneelle harrastajalle ettei tämä osaa tunnistaa vaaran merkkejä. Kokematonta ja hyvin nuorta on helppo höynäyttää ja antaa petoksen kiertää taas seuraavalle uhrilleen.

Kun tekee simppeleitä googlehakuja kuten BJDshop tai BJDdoll, saa monta kopiofirmaa halpoine hintoineen, nopean toimituksen lupauksineen ja epämääräisine alkuperäisfirmoilta kopioituine kuvineen. Kiinalaiset väärennösfirmat todella osaavat markkinointityönsä. Joskus herää ajatus että on helpompaa löytää väärennetty kuin aito nukke.
Somen puolella asia on vielä helpompi. Eihän kukaan valvo Instagramin, facebookin tai tori.fi.n kaltaisia sivustoja. Parhaimmillaan siellä voi esiintyä nimettömänä tai salanimellä. Myyjää jonka henkilöllisyyttäkään ei tiedä on vaikea saada vastuuseen yhtään mistään.
Ebaysta en tahtoisi edes puhua. Siellä on mahdollista jopa luoda pienen tuttavapiirin avulla täysin luotettava kuva itsestään myyjänä möi sitten mitä hyvänsä. Teoriassa kaupankäynnin pitäisi olla ostajalle turvallista mutta se on vain teoriassa.
Nämä kolme paikkaa eivät siis ole niitä joista hartsinukkea kannattaisi ostaa. Tai jos siihen aikoo ryhtyä, pitää tuntea ostettava tuote tai myyjä oikein hyvin. Olen itsekin ostanut Instagramista nukkeja, mutta aina myyjiltä jotka olen tuntenut hyvin jo ennakkoon. Käytännössä aloittelevalla harrastajalla ei tällaista nukkeystäväverkostoa ole käytössään, joten riski on moninkertainen. Eteenkään jos ei nukkeja ja nukkefirmojen kädenjälkeä vielä muutoinkaan tunne niin, että saattaisi pystyä tunnistamaan kuvasta väärennöstä.

Tarroja, omistajatodistus, huoltokirja, firman muiden tuotteiden mainoksia jne. Aidon nuken mukana tulee usein kaikenlaista sälää joiden avulla käytetyn nukein aitoutta todistetaan. On kuitenkin otettava huomioon etteivät kaikki firmat vieläkään anna esim. aitoustodistusta nuken mukana. Muutama vuosi sitten monikaan nukke ei tullut todistuksen kanssa. Paperitöiden puuttuminen ei tee nukesta väärennöstä.

Mitkä sitten ovat vaaran merkkejä? Hinta tietenkin on yksi tärkeä asia. Jos nukke on liian halpa ollakseen totta se myös sitä yleensä on. Hartsinuken ostajan pitäisi olla seurannut nukkejen hintoja ennen oman ostamista sen verran pitkään, että osaisi haarukoida mihin hintaväliin normaalit halutunkaltaiset nuket asettuvat. Hartsilasten suomenkielinen ja De of Angelsin englanninkielinen nukkefoorumi ovat parhaat paikat seurata hintoja. Molemmissa on tiukka tarkkailu eikä varsinkaan suomalaisfoorumilla ole taidettu edes yrittää koskaan myydä mitään epäilyttävää.
Huomattavaa kuitenkin on, että molemmilla foorumeilla edellytetään aktiivisuutta jotta oikeuden päästä myyntipuolelle saavuttaisi. Tämä on ihan foorumin turvallisuuden vuoksi ja juuri sitä luottamusta josta jo mainitsin. Henkilö joka on lukenut ja kirjoitellut foorumille jo hiukan pidempään ei enää ole ihan vieras. Hän on yksi meistä ja häneen voi kaupanteossa luottaa eri tavalla kuin ventovieraaseen.
Bonuksena kyllin pitkään foorumilla aikaa viettänyt henkilö on toivottavasti kerännyt sieltä tietoja, jotka auttavat häntä valitsemaan oikean nuken ja hoitamaan sitä oikein.


Hinta ei voi eikä saa olla syy hankkia laiton nukke. Tätä juttua kirjoittaessani Hartsilasten foorumilla oli kolmekin alle sadan euron AITOA nukkea ja jos hintahaarukan laittaisi 200 euroon, löytyisi jo useampi nukke. Upouusien nukkejenkaan hinnat eivät välttämättä ole juuri sen korkeampia, riippuen tietysti nuken koosta ja firmasta.

Koska BJD-nukkeja on valtava skaala eri näköisiä, kokoisia, muotoisia ja olemuksisia, hinta ei saa olla määräävänä tekijänä eteenkään silloin kun hankitaan sitä ensimmäistä nukkea. Nuken pitää olla ensisijaisesti sellainen mistä tykkää oikeasti ja mikä sopii mahdolliseen suunniteltuun hahmoon. Hätiköiden hankittu nukke ei ehkä olekaan mieleinen eikä siitä saa odotettua iloa. On viisaampaa säästää hiukan pidempään jotta saa sen nuken mistä ihan vakavissaan haaveilee sen sijaan että hankkisi vain jonkun mihin on varaa ja mikä on sopivasti tarjolla.

Kun omat mieltymykset alkavat selvitä, kannattaa kuten sanottua käyttää aikaa käytettyjen nukkejen hintatason seuraamiseen. Vahingoittuneita tai erityistä huoltoa vaativia, esimerkiksi pahasti kellastuneita nukkeja näkee välillä myynnissä halvalla. Tällaisen nuken hankkiminen sopii kuitenkin paremmin kokeneemmalle harrastajalle joka voi luottaa siihen että osaa tehdä tarvittavat huollot. Varsinkin jos nuken vika on lajia jonka tietää häiritsevän omaa silmää. Kaikkiahan ei esim. kellastuminen häiritse lainkaan ja tällaisen nuken voi saada varsin hyvään hintaan.
Kuriositeettina voin mainita kansainvälisillä foorumeilla tavattavan ilmiön jossa myydään jotakin ihanaa ja kallista nukkea murto-osalla normaaliin hintaan nähden, mutta ilmoituksessa painotetaan ettei myyjä postita Amerikan mantereen ulkopuolelle... Silloin voi vain pyyhkiä kyyneleet ja todeta että siellä joku tekee nyt hyvän löydön. Veljeni opiskellessa Usassa ostin My Little Ponyjä tällaisilta myyjiltä ja tein aivan huippuhienoja hankintoja. Mutta nyt kun siellä ei tuttuja asu, voi vaan huokailla raskaasti.

Joskus kohdalle sattuu niitä elämää suurempia tilaisuuksia. Silloin pitää olla tarkkana. Toimia pitää nopeasti jotta tilaisuus ei mene sivu suun, mutta hätiköimään ei saa ryhtyä. Tämän jutun myötä ensiesiintymisensä blogissa tekevä Fairylandin Minifee Sushu oli tällainen edullinen pikaostos. Nukke löytyi Hartsilasten foorumilta. Se oli jo vanhempi, myyjän mukaan hänellä viitisen vuotta laatikossa ilman ainuttakaan meikkiä maannut ja silloin aikoinaan hänelle suoraan firmalta saapunut. Millä siis varmistin etten osta väärennöstä hyvin suositusta nukkemallista kun myyjäkin oli ihan vieras?

Ensin tietysti tutkin myyntikuvat. Nukke oli oikean näköinen, kokoinen ja ikäisekseen oikean värinen. Myyjällä oli sillä foorumilla historiaa eli hän oli ns. todellinen henkilö ja mikä tärkeintä: saman nuken silloin vuonna 2011 postatut saapumiskuvat löytyivät yhä. Hänellä siis oli nukke ollut kaikki nämä vuodet kuten hän kertoikin. Hinnalle oli hyvänä perusteluna nuken ikä ja se, että myyjä toivoi varmasti nopeita kauppoja.

Kokemus on valttia myös nukkekaupoilla. Ei ole väärin pyytää joltakulta mielipidettä nukesta jonka suhteen on ehkä huolissaan. Kannattaa myös kysellä asioita jos tuntuu ettei myyjä kerro tarpeeksi. Esimerkiksi mistä nukke on aikoinaan hankittu ja kauanko se on omistajallaan ollut? Lisäkuvia voi ja kannattaa pyytää.
DoA.ssa tyypillinen tapa todistaa ettei ole olemattomia myyvä huijari on kuvata nukke jonkun lapun kanssa jossa on vaikka myyntiintulopäivämäärä ja myyjän nimimerkki. Siellä voi halutessaan pyytää myyjää valokuvaamaan nuken halutun tekstilapun kanssa, jos epäilee että myyjä myy tyhjää ilmaa eli ettei myyntikuvien nukkea ole olemassakaan, tai ettei myyjänä esiintyvä omista sitä.

Korkkarijalat, seksikkäät hartsikorkkarit ja vaihtokädet <3 Minun Sushuni myyjä oli maailman reiluin tyyppi ja ehdottoman rehellinen, kuten useimmat nukkemyyjät. Siksi onkin niin kurjaa ajatella että Suomen tähän asti puhtaaseen nukkekulttuuriin ujutettaisiin nukkeja, joiden alkuperästä ja turvallisuudesta ei voida olla varmoja.

On olemassa myös nukkeharrastajamaita joissa epärehellisyyteen ja väärennöksiin suhtaudutaan lepsummin. Usein moraalin höltyminen liittyy ylipäätään talousvaikeuksiin eikä asenne koske pelkästään nukkeja vaan elämää ja asioita ylipäätään. Suomessa ei kenelläkään pitäisi kuitenkaan olla taloudellista pakkoa turvautua rikollisuuteen. Olen itse todella pienituloinen ja olen siitä huolimatta saanut kerättyä melkoisen nukkekokoelman. Kyse on vain siitä miten valitsee. BJD-nuken ei kuuluisikaan olla juttu joka hankitaan siltä istumalta kun nukkeinspiraatio puhkeaa. Ajan jonka joutuu nukkea varten säästämään voi käyttää hyödykseen tietoa hankkien.

Miltä Peppi Pitkätossu näyttää teiniksi kasvettuaan? En mahda mitään ajatukselle että tuolla hemmotellun prinsessan kiharatukalla Minifeeni tarvitsisi myös keskisormea näyttävän käden. Sääli ettei Fairyland taida valmistaa sellaisia. Tykkään hurjasti tästä peruukista mutta luulen, että se ja hyrräsilmät eivät ehkä jää tälle nukelle.

Rahanmeno nuken suhteen ei lopu siihen että nukke saapuu. Tarvitaan silmät, kasvot, peruukki, vaatteita ja kenkiä. Nuken saa välillä hankittua fullsettinä, mutta ne ovat usein huomattavan kalliita ja harvoin juuri sitä mitä nukelleen tahtoo. Käytetyt nuket tulevat useimmiten ilman mitään sen ihmeempää. Joskus tarjolla on tarvikkeineen myytäviä nukkeja ja sellainen on tietysti hieno tilaisuus ensinukkeaan hankkivalle.

Lähikuva kasvoista. Läheskään aina valmistajan ilmoittamat koot silmien ja peruukin suhteen eivät ole parhaat mahdolliset. Aina myöskään eivät suunnitellut ja ehkä varta vasten hankitut varusteet sovi. BJD-nukkejen kanssa pitää varautua yllätyksiin. Vanha harrastaja on tässä etulyöntiasemassa kun kotiin on kertynyt jo rompetta monessa koossa. Esimerkiksi tässä kävi niin, että nämä periaatteessa ihan oikean kokoiset silmät eivät asetu silmäkuoppiin kauniisti. Mielestäni myös yhtä kokoa pienempi silmämuna voisi muutenkin olla nätimpi siroissa silmänaukoissa.


Nukkupää<3 <3  Niin suloinen! Olen kauan haikaillut suljettusilmäistä hartsinukkea ja nyt Sushuni mukana sain senkin.

Käytännössä yksityishenkilöiden välillä kaupankäynti tapahtuu niin, että maksu lähetetään ensin ja tuote vasta sitten kun maksu näkyy saapuneen. Tämä juuri kysyy luottamusta osapuolten välillä. Satojen eurojen lähettäminen tuiki tuntemattomalle ihmiselle edellyttää, että keskinäinen viestinvaihto toimii ja ostaja voi luottaa siihen, että myyjä toimittaa tavaran sovitusti. Tällaiseen kaupankäyntiin ei kaiken muun stressin lisäksi sovi enää huoli siitä, onko ostettu arvokas aarre aito vaiko ei.

Kokemattomallekin ostajalle tietoa on tarjolla runsain mitoin. Jos sitä ei tahdo tai viitsi etsiä, saa syyttää itseään. Mutta loppuviimein se joka asiasta eniten kärsii on koko harrastajakunta. Siksi jokaisella nukkea ostavalla on vastuu paitsi itsestään ja omista tekemisistään, myös vastuu koko harrastusgenrestä. Meillä Suomessa on turvallista ja mukavaa harrastaa. Pidetään se jatkossakin turvallisena ja mukavana.

Peruukkikokeiluita. Ei ole sanottua että uusi nukke löytäisi heti oman olemuksensa. On ihan tavallista että nukkeen tutustuminen ottaa aikaa ja tutustumiseen pitää ehkä nähdä hiukan vaivaakin. Hartsinukkeen liittyy omistajansa taholta usein vahvoja tunnelatauksia ihan jo siitä maksetun hinnankin vuoksi. Siksi pettymys siitä ettei nukke sitten olekaan oikeanlainen on kirvelevämpi kuin tavallisen hutiostoksen kohdalla. Voi vain kuvitella millainen pettymys on, jos odotettu aarre paljastuukin väärennökseksi jonka kanssa ei ole asiaa miitteihin ja josta ei voi postata kuviakaan oikein mihinkään. Puhumattakaan siitä muusta mielipahasta ja kanssaharrastajien paheksunnasta.

Eikä tämä koske yksin hartsisia vaikka tässä jutussa pääosin niistä puhutaankin. Pullippeja ja Blythejä väärennetään niitäkin. Yhtä tuomittavia ovat Angelgatet, Icet ja muut selvästi pikkumuokatut muottikopiot. Niille myös on tyypillistä että niitä välillä myydään osaamattomille aitoina tai niin, ettei alkuperää korosteta.näille varsin tavallista on, että niitä myydään valmiiksi kustomoituina jolloin alkuperäinen nukke on jo niin kadonnut, ettei ostaja ehkä edes huomaa tulleensa jymäytetyksi. Jos halpiskopiota myydään aidon hinnalla, kyseessä on kuitenkin aina petos eli rikollinen teko.

Petos on myös jättää mainitsematta nuken alkuperä tai kertoa se niin huomaamattomasti, että ostajaehdokas ei sitä ensinäkemältä huomaa. Tämä koskee paitsi nuken kauppoja, myös nuken kuvien esittelyä. Eteenkin Instagramin tyyppiset kunkin omalla vastuulla pyörivät ja niukkatekstiset kuvasivustot ovat otollista maaperää tahallisille harhautuksille. Tarkkuutta tarvitaan jotta ei joutuisi huijatuksi. Suomessa on jo joitain väärennettyjä BJD.itä ja ties miten monta Angelgatea tms. joista omistajat ehkä jossakin vaiheessa haluavat hankkiutua eroon.

9 kommenttia:

  1. Kiitos huolellisesti tehdystä ja erittäin tarpeellisesta artikkelista. Toivottavasti mahdollisimman moni tulee lukeneeksi. :)

    Ja onnea ihanasta Shushusta!

    VastaaPoista
  2. Paljon onnea Shushusta! :D Ihana nukke kertakaikkiaan.

    Hyvä kirjoitus, käsittelit mielestäni hyvin kaikki tärkeät asiat. Itse en ehtinyt vielä käsitellä asiaa omassa blogissani mutta varmasti sekin aika vielä tulee kun ehdin. Olen ehdottomasti samaa mieltä että pysäytetään kopiot kun se vielä on mahdollista. :) Osalla omista nukeistani ei ole tullut minkäänlaista aitoustodistusta, esimerkiksi Bluefairy teki niitä hyvin lyhyen aikaa ja nyt taas ovat luopuneet niistä, en tiedä miksi. :<

    VastaaPoista
  3. Oikein hieno ja kattava teksti. Minulle muistui tässä mieleen että katselin mahdollista ekaa nukkeani Ebaysta (vuonna 2010). En ollut silloin kuullutkaan väärennöksistä, mutta onneksi en aloittanut nukkeilua yksin ja minut ohjattiin sieltä pois.

    VastaaPoista
  4. Lisäänpä vielä, että niin eBayssa kuin ulkomaisissa tori.fi:n tapaisissa myyntipaikoissa on myös suuri riski siihen, että myydään nukkea, jota ei ole olemassakaan. Jotkut varastavat netistä ihmisten nukkekuvia ja pistävät myyntiin, vievät rahat ja katoavat kuin tuhka tuuleen. Tätä tapahtuu yllättävänkin usein. Joku voi myös lähettää jotakin ihan muuta kuin nuken, mutta kun on todisteena seurantanumero ja voi näyttää sen avulla paketin saapuneen, on siinä sana sanaa vastaan.

    Ja on sattunut omallekin kohdalle esimerkkitapaus. Ikävä kyllä minuunkin otti kerran yhteyttä eräs ranskalainen harrastaja, joka oli "ostanut" minun nukkeni joltakin Ranskan Tori.fi -henkiseltä suorakauppapaikalta ja halusi varmistaa, olenhan siis sitä myymässä. No, en todellakaan ollut. Hän muisti minut foorumilta ja oli tunnistanut nukkeni, jonka hyvin mieluusti olisi halunnut ostaa. Kuitenkin hän oli ollut epäluuloinen ja pyytänyt varmistuskuvia, joita myyjä oli tekaissut kuvamanipulaation keinoin muista minun vanhoista valokuvistani ja väittänyt että myy nukkea minun puolestani. Ostaja oli ollut niin innoissaan uniikin nuken hankkimisesta että maksoi, mutta myyjä poisti tilinsä ja katosi, nukkea ei näkynyt (tietenkään), ja rahat oli menetetty. Kyllä on ikävää tuollainen. Aina kannattaa varmistaa, vaikka moneen kertaan, jos yhtään epäilyttää. Varsinkin, jos myyjänä ei ole tuttu henkilö.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommemteista! Juttu käytetyn nuken hankkimisesta on ilmeisesti ollut tarpeen, sillä jo yhden vuorokauden aikana sitä on luettu satoja kertoja. Toivon että postauksesta on jollekin hyötyä.

    Sweet Neat: Ihan kamala juttu! Voi huijatuksi tullutta ihmisparkaa! En tahdo edes miettiä mitä hän on upeista nukeistasi pulittanut? Epärehellisyyttä on aina ja tuon tason huijaus on vaatinut jo vähän enemmän työtä rikolliseltakin. Sellaista ei nähdä ihan pikkusumman vuoksi.

    VastaaPoista
  6. Asiallista tekstiä! ^ω^
    On kyllä harmillista, miten ihmiset lankeavat huijauksen uhriksi joko hinnan takia tai ihan vahingossa.
    Musta myös kopionuken ostajan saama leima on liioiteltu, jos ostaja on tullut vahingossa huijatuksi.
    Leima on kyllä mielestäni lähes oikein, jos henkilö on taas ostanut nuken vain hinnan takia.
    Anteeksi sekvasta ja pikaisesta kommentista ja onnea vielä uudesta suloisuudesta!
    ~Kiki
    Www. Dollmacarons.blogspot.fi

    VastaaPoista
  7. Hyvin kirjoitettu teksti! Tässä tuli kaikki tarpeellinen tieto, tätä kyllä mainostan mieluusti jos tulee tarpeelliseksi jollekin jakaa tietoa.

    VastaaPoista
  8. Hyvä kirjoitus ja onnea uutukaisesta! *peukku pystyyn*

    VastaaPoista